Vitocal 222 S varmepumpe

Varmepumper - spar op til 50 % på varmeregningen

Med en varmepumpe får du masser af gratis energi – fra jorden eller luften.

Hvorfor kan du med fordel vælge en varmepumpe?

Det kan du, fordi du sparer mange penge på varmeregningen og får en miljøvenlig og fremtidssikret opvarmningsform.
Den store fidus ved varmepumper er, at den afleverede energimængde fra varmepumpen er 3 til 4 gange større, end den energimængde varmepumpen bruger – og som du betaler for. Man siger, at varmepumpens effektfaktor (COP = Coefficient Of Power) er 3 til 4. Jordvarme er mere energieffektivt end luft-vand varmepumper (Dvs. COP værdien er større) , fordi jordens temperatur om vinteren (oftest) er højere end udeluftens temperatur.

Sådan fungerer en varmepumpe

Varmepumper bliver mere og mere udbredt  i Danmark og i resten af Europa. Princippet er det samme som i et køleskab, hvor der hentes varme fra skabets indre, og hvor det afleveres på skabets bagside. Varme kan ikke selv flytte sig fra et koldt til et varmt sted, derfor skal den "pumpes" af en kompressor. Deraf navnet varmepumpe.

Forskellige typer varmepumper – jordvarme, luft/vand og luft/luft

Til boligopvarmning hentes varmen ude og afleveres inde. Der er forskellige typer varmepumper.

  • Jordvarme – her hentes varmen fra 300 meter jordslanger, og den afleveres inde i huset primært til radiatorer (jord/vand-anlæg).
  • Udeluft – varmen hentes fra ude-luften og afleveres inde til radiatorer eller gulvvarme (luft/vand).
  • Luft til luft - udeluft suges ind og sættes under tryk. Indholdet af energi ”trækkes” ud og bruges til at opvarme indblæsningsluft.

Lodret jordvarme

Endelig skal det nævnes, at man kan hente varmen fra f.eks. 100-150 meter lodrette rør. Det er dyrere end alm. jordvarme, og der stilles større krav til sikkerheden (grundvandet). I Sverige er det mere udbredt. De kalder det "bjergvarme".

Kontakt din lokale Bedre bad energivejleder her og få råd og vejledning til valg af varmepumpe. 

Hvad koster en varmepumpeløsning?

  • Et jordvarmeanlæg koster (foruden eventuelle radiatorer) 120.-170.000 kr., fordi der skal graves 300 meter jordslanger ned og opsættes en unit med pumper, kompressor, varmeveksler, ventiler og automatik.
  • Luft til vand varmepumpen er installationsmæssigt en billigere løsning end jordvarmeløsningen. Typisk ligger prisen på 100.000-120.000 kr.
    Læs mere om luft til vand varmepumpe her
  • Luft til luft varmepumper er en velegnet løsning til fx. sommerhuse. Færdiginstalleret ligger prisen på ca. 40.000-50.000 kr. 
    Læs mere om luft til luft varmepumpe her 

Så meget kan du spare ved at installere jordvarme

Regneeksempel: Fra OLIE til JORDVARME

 
 Besparelse pr. måned:

 (24.906 kr. - 8.215 kr. ) x 1/12
=  1.390 kr. /md.

   
Investering:  kr 130.00 kr. 
Løbetid: 15 år 2,5 % fastforrentet 
Ydelse før skat:  kr. 820 kr. /md. 
   
Besparelse pr. måned
inkl. finansiering
 (1.390 kr. - 820 kr.)
= 570 kr./md.
   

 

Få råd og vejledning om valg varmepumpe

Der både sund og grøn fornuft i at få energi fra en varmepumpe. Kontakt os med dine tanker – og lad os sammen skabe en løsning, der giver dig adgang til gratis energi til boligen mange år fremover. Find din lokale energivejleder her